“De Ebbinghaus vergeetcurve laat zien dat we dingen vergeten. Als we iets leren, hebben we na een week nog maar 10 tot 20 procent van de opgedane kennis behouden.” Ik hoor het mezelf vaak zeggen; een soortgelijke zin als deze is een door mij veelgebruikt argument om mensen te laten inzien dat leren op een traditionele, klassieke manier een enorm inefficiënt proces is. Een verspilling van 80 tot 90 procent in een week tijd, ik denk dat er maar weinig organisaties overeind blijven als alle bedrijfsprocessen binnen een organisatie een dergelijke verspilling kennen. Tegelijkertijd is het in deze steeds sneller veranderende wereld van cruciaal belang dat we ons blijven ontwikkelen, zowel op professioneel als persoonlijk gebied. Een interessante paradox.

Toegegeven, het experiment van Ebbinghaus is niet echt wetenschappelijk te verantwoorden: een studie met maar 1 proefpersoon, nota bene Ebbinghaus zelf, leidt natuurlijk niet tot betrouwbare en valide resultaten. Dat maakt de kern van de boodschap echter niet minder waar: we vergeten. Ebbinghaus staat daarmee aan de basis van wetenschappelijk onderzoek naar het geheugen en er is geen vervolgonderzoek geweest die deze conclusie kan weerleggen. En naast het feit dat we vergeten, zijn er maar weinig mensen die ervan genieten om op traditionele wijze te leren. In de anderhalf jaar dat ik als Performance Consultant bij SkillsTown werk, ben ik met honderden mensen in gesprek geweest die dagelijks met het leren en ontwikkelen van hun medewerkers bezig zijn. Uitzonderingen daar gelaten, kan ik vrijwel altijd dezelfde conclusie trekken: men heeft gewoonweg geen zin en tijd meer om een aantal uur achter elkaar in een klaslokaal te zitten, laat staan om hele dagen een training te volgen. Overigens, ik sluit me daar volledig bij aan, en met de komst van e-learning is het natuurlijk ook niet meer noodzakelijk. Deze trend zet zich echter steeds verder door. We merken namelijk niet alleen een verschuiving van klassikaal naar e-learning , maar ook van e-learning naar micro-learning. Dezelfde reacties op het klassikaal leren krijgen we steeds vaker te horen over e-learning: men heeft geen zin en tijd meer om een e-learning van een paar uur te volgen. Volkomen begrijpelijk ook, want even zoeken op Google of YouTube levert vaak hetzelfde resultaat op.

Je zou kunnen zeggen dat we lui en verwend zijn, maar ik zie dit absoluut niet als iets negatiefs. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar, zo zijn we ‘geprogrammeerd’: een zo goed mogelijk resultaat behalen met zo min mogelijk inspanning. Het doet me herinneren aan een voorbeeld dat de hoogleraar sociale psychologie toonde tijdens mijn studie. Kijk maar eens naar de afbeelding: waarom de lange route nemen, als met de kortere route hetzelfde doel bereikt kan worden?

De achterliggende theorie is dat onze hersenen onmogelijk alle binnenkomende stimuli kunnen verwerken. Dat zou namelijk enorm tijdrovend zijn en veel energie kosten, dus zoeken onze hersenen efficiëntere manieren om beslissingen te maken. Vertaald naar het leren betekent dit dat we de voorkeur hebben om op het juiste moment over de juiste informatie te beschikken, zo kort, krachtig en efficiënt mogelijk. En naast een druk bestaan leven we in een tijdperk van digitalisering, waar we ook nog eens worden blootgesteld aan meer stimuli dan ooit tevoren, die deze voorkeur letterlijk en figuurlijk aantoonbaar in de hersenen versterkt. Niet voor niets is het concept van DirectKnow in korte tijd zo mateloos populair geworden.

Laten we leren en ontwikkelen op een manier die bij dit tijdperk past en het oude traditionele leren loslaten: van actieve verspilling, naar luie efficiëntie.

I would always hire a lazy person to do a difficult job, because a lazy person will find an easy way to do it.

– Bill Gates

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter