Op diverse plaatsen waar ik getraind of gecoacht heb en netwerken ter sprake bracht, werd me door diverse toehoorders en gesprekspartners duidelijk gemaakt dat netwerken een synoniem is voor ‘slijmen’. Dan is er wel enige creativiteit nodig om een ander licht te laten schijnen op netwerken.

Wat meestal helpt is om de vraag te stellen om in subgroepen te inventariseren wat de voor- en nadelen van netwerken zijn om hier vervolgens een gesprek over aan te gaan. Dan wordt snel duidelijk waar mensen zichzelf en de organisatie waar ze werken tekort doen. Ook wordt snel duidelijk dat het handig is om gericht te netwerken en jezelf een doel te stellen. Maar ja, dan wordt het tijd om de stap te nemen om te netwerken en welke mogelijkheden op succes heb je dan?

Een beetje modern kantoorgebouw is er vandaag op ingericht om toevallige ontmoetingen te initiëren. Dit soort ontmoetingen blijkt achteraf vaak de sleutel tot creatieve oplossingen die hun oorsprong vinden in spontaan ontstane interacties. Ga gewoon eens aan die tafels en zitjes zitten en wacht eens af wie er naast je komst zitten. Het bedrijfsrestaurant is natuurlijk ook een geweldige kans op toevallige ontmoetingen. Ga eens alleen lunchen en schuif aan bij onbekenden. Onderzoek of de ander(en) open staat of staan om een praatje te maken.

Werk is altijd een aanknopingspunt.

Dat is natuurlijk allemaal mooi en aardig voor mensen die bij wijze van iedereen wel de oren van het hoofd kunnen praten en op het delen van informatie gericht zijn. Maar als introverte persoonlijkheid of nazaat van een familie waarin je ‘niet zomaar met anderen gaat praten’ is dat ‘toevallig ontmoeten’ en netwerken een heel gedoe. Je weet van te voren nooit of het ook echt over ‘iets’ gaat en het een interessant gesprek gaat worden. Een beetje babbelen over koetjes en kalfjes is zonde van de tijd en energieverspilling. Hoe scheid je nou het kaf van het netwerkkoren en vermeid je lastige situaties?

Naar netwerkevent
Ga met een bekende of collega naar een netwerkevent. De kans is groot dat je beiden verschillende mensen kent aan wie je elkaar kunt voorstellen en waarvan je weet dat er over inhoudelijke zaken gesproken wordt. Een ‘warme’ introductie maakt het gemakkelijker om contact te maken met mensen en zaken uit te wisselen. Ga met iemand op pad die zich gemakkelijk beweegt, met wie je goed op kunt schieten en met wie je misschien weinig gemeen hebt. Dat is veel beter dan een collega die net zoveel moeite heeft om zich vrij te bewegen.

De valkuil is dan dat je het erg gezellig met elkaar hebt, maar jezelf de kans hebt ontnomen op andere interessante ontmoetingen.

Originele openingszin
Stel vast welke openingszinnen je kunt gebruiken om de conversatie te starten op een natuurlijke manier. Realiseer je dat de ander meestal verrast of blij is dat hij wordt aangesproken. Dat punt heb je dan alvast gescoord. Overigens hoeven het geen superslimme vragen te zijn. Het doel is om het gesprek een start te geven. Denk aan zinnen als: hoe ben jij bij dit symposium terecht gekomen, wat vind je het meest interessante aspect van waar jij mee bezig bent of waar kijk jij vandaag het meest naar uit? Vraag dan wel door op het antwoord en de ander zal vanzelf ook vragen aan jou gaan stellen.

Mocht je weinig gemeenschappelijks hebben of totaal geen klik, verontschuldig je dan en ga aan een andere tafel staan of zitten.

Het is bijna altijd mogelijk om vooronderzoek te doen naar wie er komt. Als je deze mensen dan in levende lijve tegenkomt, voelt die minder als een totale vreemde. Je weet iets over de achtergrond waardoor het gemakkelijker is om een onderwerp aan te snijden. Mensen voelen het in 99% van de gevallen een compliment als je weet waar zij zich mee bezig houden en praten graag over hun trots en missie. Je laat zien dat je moeite hebt gedaan en angst dat de ander jou als een soort van stalker ziet, is ongegrond.

Google gemeenschappen
Google gewoon op de naam, dan vind je al snel een gemeenschappelijke belangstelling, iets over een studie of je komt er achter dat je aan dezelfde hogeschool hebt gestudeerd. Wie weet kom je uit of woon je in dezelfde wijk. Die gemeenschappelijkheid kweekt meestal een band en dat maakt het gemakkelijker om vervolgens gerichte vragen te stellen.

Tot je eigen verbazing word je niet gezien als brutale stalker, maar als een prettige gesprekspartner met inhoud. En als iemand even geen tijd voor je heeft… maak dat dan nooit persoonlijk. Er zijn altijd nieuwe rondes en nieuwe kansen en genoeg mensen met wie je kunt netwerken.

Gooi dus gewoon dat balletje op, want nooit geschoten is altijd mis.

Recente berichten

Laat een reactie achter