Het is 26 graden. De zon schijnt over het prachtige bergachtige landschap van Marche-en-Famenne (een plaatsje in de Belgische Ardennen). Het hele gezin, inclusief aanhang, kennissen en vrienden, is ergens binnen een straal van 20 meter aan het genieten van de vakantie. En hier zit ik, op een oude houten bank die tegen mijn verwachting in, erg comfortabel zit. Mijn laptop staat voor mijn neus op tafel en links van me staat een halfvol pilsje. Voordat ik deze blog begin te schrijven, kijk ik nog even bedachtzaam voor me uit. Niet omdat ik geen idee heb wat mijn verhaal gaat zijn, maar juist om de schoonheid en de rust van de omgeving in me op te nemen… Het thema deze maand is loslaten. Toen mijn collega dit vertelde, riep ik met een ietwat cynische lach meteen dat ik hier wel iets over kon schrijven. Ik ben namelijk iemand die gaat voor alles of niets, ook in mijn werk. Het zal je dan ook niet verbazen als ik zeg dat het loslaten van mijn werk niet een van mijn sterkste punten is.

En dus zit ik hier in de Ardennen, zonder out of office bericht, een stukje voor het werk te schrijven. Overigens geheel vrijwillig, dus voor mijn gevoel is het geen probleem, maar ergens ben ik me ervan bewust dat het enorm belangrijk is om psychologisch afstand te kunnen nemen van het werk. Stress gerelateerde problemen komen steeds vaker voor en het tijd- en plaatsonafhankelijk werken speelt hier een significante rol in. Fysiek afstand nemen van je werk is voor veel banen totaal niet meer relevant. Om van een vakantie te kunnen genieten, dien je mentaal je werk los te kunnen laten en dat is voor veel mensen moeilijker dan het klinkt. Een vakantie kan dan zomaar meer stress opleveren dan het werken zelf. Ironisch eigenlijk, want het aantrekkelijke van een vakantie is juist om even niet met werk bezig te zijn, toch? Waarom is het dan zo moeilijk?

Vanzelfsprekend maakt de digitalisering het niet makkelijker. Door de laptop en smartphones zijn we altijd en overal connected met onze collega’s en andere zakelijke relaties. Maar de technologische middelen zijn zeker niet de schuldige, dat zijn wijzelf. We gebruiken het alleen vaak als excuus omdat het makkelijker is en beter voelt wanneer we zelf niet de schuldige zijn. Ons hele psychologische zijn is niet gemaakt voor concepten als vakanties. Ons brein houdt van consistentie, controle en voorspelbaarheid. En als er iets is wat een vakantie niet is, vooral in relatie tot werk, dan zijn het wel deze drie concepten. Problemen bij het loslaten van werk zijn hier bijna altijd aan te koppelen. Wat voorbeelden: We hebben er moeite mee om bij het opstaan of slapen gaan niet nog even de mail te lezen. We vinden het niet prettig om de verantwoordelijkheid volledig in handen van onze collega’s te leggen, terwijl we eigenlijk weten dat zij dat prima aankunnen. En het idee dat we straks achterlopen en niet weten wat er na die drie weken vakantie allemaal veranderd is op kantoor, stelt ons ook niet echt gerust. Overigens geldt dit niet alleen voor de problemen, tips om wel van een goede vakantie te kunnen genieten zijn bijna allemaal gericht op het stressvrij houden van ons brein: Een goede planning, een goede voorbereiding, een goede overdracht, het afronden van projecten, etc.

Voor mezelf heb ik het gevoel dat het me aardig goed lukt dit keer, ook al ben ik tijdens mijn vakantie nog af en toe aan het werk. Ik doe namelijk alleen de dingen waarvan ik echt geniet, en voor de andere zaken heb ik het volste vertrouwen in mijn collega’s. Geen werkstress voor mij deze week. Mijn grootste probleem komt volgende week pas wanneer ik weer moet beginnen. Van de overload aan dopamine, serotonine en andere geluksstofjes waar ik deze week van mag genieten krijg ik als ik thuis ben namelijk pas de rekening. Eens kijken hoe goed het me lukt om me daarvan los te maken…

Ook hier geldt, een goede voorbereiding is essentieel. Een mooi moment om de laptop op te bergen, en onder het genot van een nieuw, ijskoud biertje nog even te genieten van alles behalve werk.

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter