Zelfsturing en zelfredzaamheid zijn hip. Ook het bedrijfsleven droomt van medewerkers die de regisseur zijn van hun eigen ontwikkeling. Toch blijkt dat lastig. Als het gaat om leren en ontwikkelen kijken medewerkers graag naar ‘de baas’. Maar helaas blijkt uit het jaarlijks trendonderzoek van Raet dat ‘de baas’ niet per se zicht heeft op de competenties die nodig zijn om het verschil te maken. In deze blog de schakel tussen de droom van de organisatie en het kompas van de medewerker.

Hoe vind je jouw route in het donker?

Uit de Raet Benchmark blijkt dat leidinggevenden vinden dat medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het opfrissen en bijspijkeren van hun geestelijke bagage. Raet verleidt elders in het onderzoek dezelfde leidinggevenden om aan te geven dat ze niet goed weten welke competenties nodig zijn om de toekomst met enig vertrouwen tegemoet te treden. Een fraai dilemma voor degene die aan de slag wil met het oppoetsen dan wel aanvullen van de eigen kennis en kunde.

Blijf in de buurt van jezelf

Als de reisleider niet precies weet waar de reis heen gaat, is het in ieder geval goed te weten waar je bent. Zodat je in geval van afdwalen altijd terug kunt naar waar je vandaan kwam. Ook voor zelfsturend leren is dit handig in gedachten te houden. Als het bedrijf waar je werkt niet kan aangeven wat te leren om aan te sluiten op de koers van het bedrijf, is het goed om te investeren in de dingen waar je zelf sterker van wordt. Natuurlijk is kennis relevant en is gebrek daaraan een handicap, maar in steeds meer organisaties komt kennis op de tweede plaats. Het draait vaker om mentaliteit, grondhouding en de competenties die je van nature al aan boord hebt: jouw talenten.

Welk rol past bij jou?

Wanneer we serieus met talenten aan de slag willen, stoppen we met repareren en investeren we vooral in wat we al aan boord hebben. De kwaliteiten die horen bij het individu zijn dan het vertrekpunt voor leren en ontwikkelen. Organisaties die daadwerkelijk met de kwaliteiten van medewerkers aan de slag willen, kiezen ervoor om de functie als ontwikkelkader te verlaten. Steeds vaker werken medewerkers in rollen waarin hun talenten tot uitdrukking komen. En dat is goed nieuws voor zelfsturend leren. Als je namelijk zicht hebt op jouw talenten en de rollen die daarbij passen, is het nog maar een kleine stap naar het aanwijzen van de kennis en kunde die nodig zijn om in jouw rollen te groeien.

Zelfsturend leren begint met het specifiek maken van wat je zelf nodig hebt om sterker te worden. Als je dat kan aangeven ontwikkel je met meer plezier. En hoe krachtig is het als je dat kunt aangeven in een sollicitatiegesprek, aan een opdrachtgever of aan een collega?

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter