Soms heb ik het genoegen om zelf nog sollicitatiegesprekken te mogen voeren met kandidaten. Na de koetjes en kalfjes weet je dan of de kandidaat  zenuwachtig is of niet. Dan gaat het echte gesprek met de kandidaat beginnen. Onlangs zat een collega bij zo’n gesprek en die verbaasde zich over de snelheid waarin dit eerste deel ging én hoe het vervolg er uitzag.

Zo hadden we die dag vijf sollicitanten en bleek de eerste een beetje zenuwachtig. Dus die kreeg in het begin van het gesprek een aantal bevestigende antwoorden, waardoor ze begreep dat ze gerust kon zijn en we haar niet gingen neersabelen in het gesprek. De tweede kandidaat echter ging er eens gezellig voor zitten en maakte de indruk dat hij ons wel op ons gemak zou stellen. Door hierdoor niet af te laten leiden, viel al snel op dat de lichaamstaal niet overeen kwam met wat de heer vertelde. Natuurlijk was hij goed, maar wat bijzonder dat hij dan toch niet doorgestoten was naar de top van het bedrijf.

Waarom had hij dan toen niet gekozen voor zijn carrière en wilde hij dat nu wel per sé?

Daartoe zijn natuurlijk legio redenen, maar al snel bleek dat hij overdreef en niet zoveel waard was als dat hij wilde laten geloven.

Daarna kwam een dame op gesprek die zo zenuwachtig was dat er helemaal niets uit haar mond kwam. Na een paar leuke dingen en samen lachen om de koffie die per ongeluk omging (tenminste dat dacht zij), kwam ze los. En ja, ze bleek de kandidaat die we zochten. Mooi was om te zien dat ze in de mini opdrachten die we haar vroegen te maken ook goed scoorde.

Dit stukje begon met de vraag of je talenten kunt achterhalen tijdens sollicitatiegesprekken. Ik denk dat het heel wat communicatieskills vergt wil je dat kunnen. Uit onderzoek is ook bekend dat een gesprek niet altijd de juiste informatie oplevert die je zoekt door de ruis, fouten etcetera. Daarbij heb je extra tools nodig. Op het moment dat je meerdere selectiemethoden inzet wordt je betrouwbaarheid van je keuze groter. Maar daarbij ben ik er van overtuigd dat zenuwen talenten heel erg goed verbergen, ook al wil de kandidaat dat niet én zoekt de werkgever naar de talenten.

Talenten achterhalen tijdens sollicitatiegesprekken is een lastige in mijn ogen!

Gerelateerde blogs

Laat een reactie achter